İmplant Diş Nedir, Nasıl Yapılır?
Günümüzde ağız ve diş sağlığı ile ilgili çok daha modern ve güvenilir tedavi yöntemleri bulunuyor. Özellikle diş kaybı yaşayan kişiler için etkili olan diş implantı, köprü ya da takma diş kullanmak istemeyen hastalar için son yılların en popüler tedavi yöntemi. Diğer adıyla vidalı diş olarak da bilinen bu implant dişler, komşu dişlerin sağlığını koruyacak ve onlara zarar vermeyecek şekilde tasarlanıyor. Peki, implant diş nedir, nasıl yapılır, avantajları nelerdir? İşte vidalı dişler hakkında bilmeniz gereken her şey:
Diş İmplantı Nedir?
Diş implantı en kısa tanımıyla vidadan yapılan yapay diş köküdür. Bu vida çene kemiğine yerleştirilerek kök görevi görmesi için titanyumdan özel olarak tasarlanmıştır. Tedavi kök vidanın üstüne diş protezi yerleştirilmesiyle tamamlanır. İmlpantlar sayesinde tıpkı doğal dişleriniz gibi sabit ve doğal görünümlü bir dişe sahip olursunuz.
İmplant Diş Nasıl Yapılır?
İmplant tedavisi öncesinde hastaya detaylı bir diş muayenesi yapılır ve röntgeni çekilir. Röntgende çene kemiklerinin durumuna göre vidanın ölçüsüne karar verilir. Ardından hasta cerrahi işlem için hazırlanır. İşlem lokal anestezi altında yapılır ve hastalar herhangi bir acı ya da ağrı hissi duymaz.
İmplant uygulamasının genel olarak 4 yöntemi bulunmaktadır. Bunlar; dikişli, dikişsiz, tek aşamalı ve iki aşamaları uygulamalardır. Dikişsiz implant uygulaması hem hasta hem de diş hekimi için en pratik yöntemlerden biridir. Çekilmesi kesinleşen diş için uygulanan bir tedavi yöntemi olan dikişsiz implant, çürük dişin çekilmesi ve hemen sonrasında açılan boşluğa implantın yerleştirilmesiyle gerçekleştirilir. Bu işlem herhangi bir kesi ya da dikiş müdahalesi gerektirmediği için oldukça kolaydır.
Dikişli implant uygulaması, en klasik diş implantı yöntemidir. Bu yöntemde hastanın diş etinde lokal anestezi altında kesi açılır ve oluşturulan yuvaya implant yerleştirilerek dikiş atılır. Bu yöntem sonrasında eğer diş etine üst kapak takılırsa, tek aşamalı; takılmazsa da 2 aşamalı cerrahi müdahale tedavisi uygulanmaktadır.
“İmplantın çene kemiği ile bütünleşme süresi kişiden kişiye farklılık göstererek 1 ile 3 ay arasında değişkenlik göstermektedir.”
İmplantın çene kemiği ile bütünleşmesinin ardından üst kısmına kuron ya da protez denilen porselenden veya zirkonyumdan yapılmış, hastadan ölçü alınarak özel olarak hazırlanmış kaplamalar takılır. Bu protezler, implant üzerine vidalanarak ya da yapıştırılarak sabitlenir.
İmplant diş yaptırmak için daha detaylı bilgi almak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İmplant Tedavisi Kimlere Uygulanır?
İmplant diş tedavisi büyüme ve gelişme çağını tamamlamış her hastaya uygulanabilir. Tabii bu uygulama için kişinin genel sağlık durumu da göz önünde bulundurulmaktadır.
Uygulanacak tedavi, hastanın röntgen filmine bakılarak kemik yapısına ve kemik yoğunluğuna göre farklılık gösterir. Kimi hastalar için kemik yetersizliği söz konusu olabilir. Bu sebeple öncelikle yeterli hacme ulaşmak için kemik oluşturma uygulaması yapılmaktadır.
Diş İmplantının Ömrü Ne Kadardır?
İmplant ömrü ağız sağlığınıza ne kadar iyi baktığınızla doğru orantılı olarak değişebilmektedir. Yapılan araştırmalara göre implantlar ortalama 20 ile 30 yıl gibi bir ömre sahiptir. Bu sürenin kısa ya da daha uzun olması tamamen hastanın ağız sağlığına verdiği öneme bağlıdır. Yani aslında diş implantlarınızın ömrü, ana dişlerinizin ömrü gibidir. İyi baktığınız takdirde onlarca yıl sorunsuz kullanabilirsiniz. İmplant bakımı hakkında doktorumuza danışmak için hemen tıklayın!
İmplant Diş Avantajları Nelerdir?
Eksik dişler hem ağız hem de vücut sağlığınızı olumsuz etkileyebilmektedir. Bu nedenle önem verilmesi gereken ciddi bir durumdur. Diş kayıpları için tercih edeceğiniz ve gerçek dişe en yakın uygulama olan diş implantının pek çok avantajı olduğunu söylemeliyiz. Haydi, bu avantajlara birlikte bakalım;
- İmplant tedavisinde başarı oranı yüzde yüze oldukça yakındır.
- Herhangi bir sebepten kaybedilen dişleriniz için en ideal çözümdür.
- Köprü ya da takma dişlerin diğer dişlerinize verdiği zarar, implantlarda tamamen konu dışıdır. Çünkü implantlar ağız içindeki komşu dişlere hasar vermez ve doğal diş gibi çürümez.
- İmplantlar gerçek diş kökleri gibi çene kemiğine sabitlenmiş yapay diş kökleridir ve kayma yapmaz.
- Görünümü doğal dişe oldukça yakındır.
- Diğer protez dişlere göre çiğneme yetisi çok daha iyidir.
- Diş kaybınızın sayısı önemli olmaksızın uygulanabilir. Tedavideki önemli etken çene kemiğinin durumu ve yoğunluğudur.
- İmplantlar diğer dişlere zararı önlemek için köprü ve takma dişlerle beraber uygulanarak sabitleme görevini de üstlenebilir.
İmplant Diş Fiyatları Nedir?
İmplant diş fiyatı, implantın kalitesine, markasına, modeline ve uygulanan tedavi yöntemine göre farklılık gösterir. Bu sebeple muayene öncesi kesin bir fiyat bilgisi vermek mümkün olmayacaktır. En sağlıklı bilgiyi almak için kliniğimizle iletişime geçerek detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Diş kayıplarının yalnızca ağız sağlığını değil, vücut sağlığını da olumsuz etkilediği unutulmamalıdır. Yaşam kalitenizi arttırmak, ağız sağlığınızı korumak ve sağlıkla gülümseyebilmek için hemen kliniğimizden randevu alın!